Putina će naslediti OVA ŽENA? Mezimica ruskog predsednika se kupa u luksuzu i ima buran ljubavni život

Katerina je rođena u Nemačkoj 1986. godine dok je njen otac tada službovao u Drezdenu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT, Shutterstock

Najmlađa ćerka šefa Kremlja, Katerina Tihonova, postavljena je da nadgleda ruski program supstitucije uvoza u vodećoj poslovnoj lobističkoj firmi u zemlji. Da je Katerina Putinova mezimica i velika nada, govori i podatak da je ona prva osoba na svetu koja je primila rusku vakcinu protiv koronavirusa „sputnjik ve”.

– Jedna od mojih ćerki je primila takvu vakcinu. U tom smislu je učestvovala u eksperimentu. Posle prve vakcinacije imala je temperaturu 38, sutradan nešto iznad 37 i to je to”, rekao je Putin na sednici vlade kada je objavljeno da je u Rusiji registrovana prva vakcina protiv kovida-19.

KOLAPS UVOZA

Kako su preneli ruski mediji, sankcije zapadnih zemalja koje su uvedene Rusiji na početku invazije na Ukrajinu izazvale su kolaps uvoza, tako da se industrija, kao i građanstvo, suočavaju sa nestašicom sirovina i robe. Tihonova, koju je otac postavio na potpredsedničko mesto RSPP, potpuno je lojalna Kremlju.

Uloga Putinove ćerke će biti da nadgleda uvoz. Portparol RSPP, najmoćnije ruske poslovne lobističke grupe u Rusiji, potvrdio je medijima imenovanje Tihonove. Novi savet, kojim predsedava šef RSPP Aleksandar Šokin, navodno ima zadatak da izradi nacrte zakonskih predloga, kreira digitalne usluge i istakne najbolje prakse u pokušajima Rusije da smanji svoju zavisnost od robe proizvedene u inostranstvu.

Foto: Andrei Rublev’s Museum / WillWest News / Profimedia

NAJNIŽI NIVO

Ruski uvoz je pao na najniži nivo u poslednje dve decenije u mesecima nakon invazije na Ukrajinu i od tada ne pokazuje znakove oporavka. Centralna banka Rusije je prošle godine saopštila da se gotovo dve trećine ruskih preduzeća oslanja na uvoz. Od početka napada na Ukrajinu u februaru, redovno se javljaju izveštaji o nestašici u snabdevanju. Putin, koji nikada nije potvrdio, ali ni demantovao da je otac Tihonove, pozvao je zvaničnike da pojačaju supstituciju uvoza.

HLADAN KARAKTER

Ranije se u pojedinim zapadnim medijima spekulisalo da bi ruski predsednik upravo svoju mlađu naslednicu iz braka s bivšom suprugom Ljudmilom mogao da pripremi da u budućnosti postane njegova naslednica. Jedan od razloga je i taj što, kako su navodili izvori iz Kremlja, ona ne liči samo fizički na svog oca, već na njega podseća i svojim „hladnim i odmerenim karakterom”. Imenovanje Tihonove dolazi u trenutku kada je Rusija teško pogođena sankcijama sa Zapada i kada je Putin legalizovao takozvani paralelni uvoz.

Njime se zaobilaze sankcije tako što pojedina roba u Rusiju dolazi preko trećih zemalja i nelicenciranim sredstvima. SAD i njeni saveznici sankcionisali su Tihonovu i njenu sestru Mariju Voroncovu u aprilu kao deo odgovora na rusku invaziju na Ukrajinu.

LAŽNI IDENTITET

Katerina je rođena u Nemačkoj 1986. godine dok je njen otac tada službovao u Drezdenu, gde je obavljao dužnost oficira sovjetskog KGB. Kada se porodica preselila u Moskvu 1996. godine, Katerina i njena starija sestra Marija Voroncova su pohađale školu na nemačkom jeziku. Putin je postao premijer 1999. godine, nakon čega sestre više nisu odlazile u školu, nego su se školovale kod kuće. Katerina je diplomirala azijske studije, a obe Putinove ćerke su išle na fakultet pod lažnim identitetom.

PARTNER ZELENSKI

Katerina živi na visokoj nozi i povremeno se pojavljivala u javnosti, ali nikada je u javnim nastupima nisu dovodili u vezu s Putinom. Stekla je poprilično bogatstvo i živi u luksuznim stanovima. Akrobatska je plesačica i naučnica, koja je pre nove funkcije radila na Moskovskom državnom univerzitetu.

Takođe, pokrenula je ruski startap inkubator (program koji pomaže tek formiranim kompanijama da razviju i unaprede svoj proizvod ili uslugu, pripreme ga za tržište i predstave investitorima) vredan 1,67 miliona dolara.

Udala se za ruskog milijardera Kirila Šamalova 2013. godine, ali se razvela 2018. godine. Podaci o avionskim letovima sugerišu da se Katerina upustila u ljubavnu vezu s nemačkim baletanom ruskog porekla Igorom Zelenskim, s kojim je dobila ćerku. U tajnosti je letela u Minhen više od 50 puta između 2017. i 2019. godine, a u njenoj pratnji bila je i njihova ćerka.

Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Šta je RSPP

RSPP je aktivno učestvovao u raspravi o zakonskim aktima u oblastima o potrošačkom tržištu, o reklamiranju, o prometu sa opštinskom imovinom, o sprovođenju i poslovanju u sektoru stambeno-komunalnih usluga, zdravstva i obrazovanja. U regionima se stvaraju antikrizne grupe koje rade u mnogim oblastima poslovanja.

Članovi RSPP učestvuju u svim sveruskim akcijama, na sastancima sa izvršnim i zakonodavnim vlastima. Pored toga, RSPP traži poslovne partnere, dobavljače i agente.

Piše: Filip Radojčić

BONUS VIDEO

OVU I OSTALE AKTUELNE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 5. AVGUST

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar