Tarin nestanak je 16 godina bila MISTERIJA, a onda su uz pomoć “VEŠTIČARENJA” našli telo

Policija je primenila tehniku rašljarenja koju je razvio američki forenzičar

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: FBI

Američki forenzičar Arpad Vas (62) eksperimentisao je sa desetinama revolucionarnih tehnika i metoda kako bi pronašao žrtve ubistava. Neke od njih su kao iz naučne fantastike, a druge pripadaju sferi paranormalnog.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

On trenutno radi na tehnici koja se zove “analiza mirisa raspadanja”, za koju tvrdi da će pomoći da se identifikuju karakteristični gasovi koji se proizvode raspadanjem ljudskih tela, a čak je predložio upotrebu “muva kiborga” sa ugrađenim čipom za praćenje da pronađu leševe.

Korišćenje muva kao detektiva bilo bi odlično, rekao je on, ali je problem što ptice jedu muve.

– Izgubio sam većinu svojih tragača – kazao je Vas, prenosi Dejli star.

Arpad Vas Foto: printscreen Youtube

Možda najčudnija Vasova “inovacija” u otkrivanju zločina je zapravo drevna tehnika rašljarenja, koja se nekada pripisivala vešticama, a danas je pojedini koriste da otkriju podzemne vode.

Vas podučava detektive u poznatom Forenzičkom antropološkom centru Univerziteta u Tenesiju, poznatom Vassovim studentima kao “Farma tela”.

Tamo budući istražitelji uče sve o tome kako ljudsko telo može biti oštećeno i izobličeno mecima, bombama, vatrom i noževima.

Studenti proučavaju tehnike kao što su analiza tragova ugriza, analiza prskanja krvi, podudaranje metaka, podudaranje DNK. Ustanovu je Vašington post opisao kao „Harvard paklenog nasilja“.

Vas je odlučan da upotrebi svaki dostupni alat kako bi pomogao da se ubice privedu pravdi, pa čak i “veštičarenje”.

On je za “Maršal projekat” rekao da metalni štapovi za radiesteziju mogu da pokupe mikroskopske električne naboje koji se nakupljaju u kostima pod pritiskom, na primer kosti zakopane u plitkom grobu.

Ne može svako da rašljari u potrazi za telima, kaže on, jer „ako nemaju odgovarajući napon, to neće funkcionisati“.

Vas kaže da će ta tehnika raditi samo na pronalaženju mrtvih tela.

– Električno polje koje generišete iz kostiju se raspršuje kroz vodu i vlagu u vašoj koži, tako da je na kraju jako slabo. Šipke vas neće otkriti ako ste živi. Morate biti mrtvi oko dva do tri sata pre nego što ovo uspe – objašnjava on.

Slučaj Tare Grinsted

Da je policija već koristila Vajsovu paranormalnu metodu svedočio je FBI Tod Krosbi iz Džordžije, koji je poroti na suđenju za ubistvo Tare Grinsted (30) objasnio da su pokušali da rašljarenjem nađu njeno telo.

Bivša misica je nestala u oktobru 2005., da bi tek 2017. osumnjičeni Rajan Djuk policiji priznao da ju je ubio, nakon što je provalio u njenu kuću da joj ukrade novac za drogu. On je na tokom suđenja uputio policiju na jedan voćnjak, gde su, uz pomoć rašlji, pronađeni komadići kostiju za koje je utvrđeno da imaju Tarin DNK.

Kris Fabrikant, iz grupe za reformu pravosuđa “Projekat nevinosti”, izrazio je zabrinutost što je agentu Todu Krosbiju, bilo dozvoljeno da pokaže poroti kako je locirano telo ubijene misice uz pomoć “veštičarenja”  .

– Potraga za istinom nikada ne napreduje kroz đubre od nauke – rekao je on. On je Krosbijevo svedočenje opisao kao „depešu Društva ravne Zemlje“.

Krosbi je rekao da je koristio ovu tehniku u najmanje 40 drugih slučajeva, ali za sada ne postoje čvrsti naučni dokazi da se dobro pokazala.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, daily star

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar