Ovako su Tadić i Jeremić IZDALI KOSOVO I METOHIJU: Glupo pitanje bivše vlasti pomoglo lažnoj državi!

Predsednik Vučić se grčevito bori za Kosovo i Metohiju, a situacija u kojoj se sada nalazimo datira još iz vremena vlasti bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs, Albin Lohr-Jones / ddp USA / Profimedia, printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Berlinu sa kancelarom Nemačke Olafon Šolcem, a glava tema razgovora bio je dijalog Beograda i Prištine.

– Nastavljamo razgovor o napretku u dijalogu sa Prištinom, mislim da neće biti lak, to sam rekao i Šolcu, ali daćemo sve od sebe da pronađeno kompromisna rešenja, ali ona ne mogu biti samo naša želja – poručio je predsednik Srbije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Predsednik Vučić se grčevito bori za Kosovo i Metohiju, a situacija u kojoj se sada nalazimo datira još iz vremena vlasti bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Skupština lažne države Kosovo 17. februara 2008. jednostrano proglasila nezavisnost autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od Republike Srbije.

Dve godine kasnije, 2010. pod vođstvom Tadića, sada lider Narodne stranke, a pre 12 godina ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić zahvaljujući pogrešno postavljenom pitanju pomogao je lažnoj državi u svojoj nameri!

Pogrešno postavljeno pitanje

Naime, 2010. godine je Međunarodni sud pravde doneo Savetodavno mišljenje o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova. Tadašnja vlast u Srbiji je, predvođena Borisom Tadićem, preko Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Međunarodnom sudu pravde uputila pitanje: “Da li je akt nezavisnosti Kosova po međunarodnom pravu?“, umesto: “Da li je secesija dela teritorije po međunarodnom pravu?“.

Posledica pogrešno postavljenog pitanja je katastrofalna, jer je ovaj potez suštinski razorio poziciju Beograda i našu borbu za Kosovo i Metohiju. Najveća odgovornost je svakako na Jeremiću, koji je tada bio ministar spoljnih poslova. Albanci su ga slavili kao heroja, što dokazuje naslovna strana lista “Ekspres” iz 2010. godine, na kojoj su uz fotografiju Vuka Jeremića, na srpskom jeziku, napisali: “Hvala, Vuče”.

Foto: Printscreen

Podsetimo, zahtev upućen od Generalne skupštine UN bio je da Međunarodni sud da mišljenje o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

Predsednik Međunarodnog suda pravde Hisaši Ovada rekao je da se sud izjasnio da je nadležan za to pitanje. To, prema njegovim rečima, nije značilo da sud treba da se bavi pitanjem posledica, posebno ne time da li je Kosovo postiglo državnost.

Međunarodni sud pravde je utvrdio da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povredila međunarodno pravo, zato što to pravo ne sadrži zabranu takvih deklaracija, saopštio je predsednik suda Hisaši Ovada.

Ovada je, iznoseći savetodavno mišljenje, saopštio da rasprava o pravu na samopredeljenje ili “nužnu secesiju” od postojeće države nisu u domenu rasprave pred Međunarodnim sudom pravde, jer izlaze izvan okvira pitanja koje je postavila Generalna skupština UN.

Amerikanci potvrdili da je Vuk pomogao kosovskim Albancima

Pre dve godine, časopis Nešenel interest pisao da je Beograd pogrešio kod formulacije zahteva pred Međunarodnim sudom pravde.

Beograd je načinio stratešku grešku kada je, posle samoproglašenja kosovske nezavisnosti, zatražio od Međunarodnog suda pravde (MSP) da donese presudu o legalnosti te unilateralne odluke, umesto da od suda zatraži da razmatra da li je legalno to što se Kosovo otcepilo od Srbije, piše Nešenel interest.

Da je MSP odlučio da je Kosovo secesijom od Srbije prekršilo međunarodni zakon, velike evropske sile našle bi se u ekstremno nezgodnom položaju da moraju da brane postupak koji je nedvosmisleno proglašen nelegalnim po međunarodnom pravu, pisao je tada američki magazin.

S druge strane, da je sud proglasio kosovsku secesiju legalnom, to bi “‘srušilo brane” za mnoge druge secesije zemalja u svetu, dodaje američki list.

Tako je, kako navodi Nešenel interest, greška Srbije dovela do toga da je izbegnuto da se sud izjašnjava o ključnom pitanju legalnosti secesije, već je zauzeo najobazriviji mogući stav, tvrdeći da nema kršenja međunarodnog prava u samom deklarisanju nezavisnosti, osim ako ga eksplicitno zabranjuje Savet bezbednosti UN.

Grešku Tadićeve i Jeremićeve vlasti plaćamo i danas, a predsednik Vučić svim silama se bori za očuvanje srpskih interesa.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (25)

  1. Tako je i u HR ubijeno i proterano sve nehrvatsko a u uzoj BiH ubijeno i proterano sve srpsko. Na Kosovu je vecina od 1945 (kada su Hrvati i Srbi poturice iz CK KPJ zabranili Srbima da se vrate na KiM a primili 100-200,000 Albanaca iz Albanije) a to nije "uvijek", ni blizu. Uči istoriju da ti se ne bi ponavljala.

    Odgovori
  2. Da li je pogrešno? I još nešto: da li je slučajno? Kad se pogleda unazad šta je žuta družina ostavila iza sebe i gde su išli po mešljenje, teško da je sve to slučajnost. Neke službe, da nisu inertne, imale posla preko glave . . . ?

    Odgovori

Ostavite komentar