Amerika UDARA na Putina novim MISTERIOZNIM oružjem: Evo šta je poslato u Ukrajinu – strogo čuvana TAJNA

Zvaničnik Pentagona je u ponedeljak rekao kako je letelica razvijana i pre rata u Ukrajini

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA, Shutterstock, Printscreen

Vašington je u sklopu novog paketa vojne pomoći Ukrajini isporučio i misterioznu letelicu “Feniks Gost”, koja bi mogla da predstavlja novi veliki adut Kijeva u ratu protiv Rusije i nova velika glavobolja za ruskog predsednika Vladimira Putina.

Dronovi su se, kao što je poznato, pokazali korisnijima nego ikad tokom ruske invazije na Ukrajinu. Od turskih Bajraktara do malenih Switchbladesa, ove su bespilotne letelice jedan od razloga zašto se smanjuje broj ruskih tenkova – piše portal “Task and purpose” u analizi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, posebna je misterija letelica “Feniks Gost” koja je, kako se čini, dizajnirana isključivo za ukrajinske snage i njihove vojne ciljeve. Šalju ih Sjedinjene Američke Države u sklopu novog paketa vojne pomoći Ukrajini. Projekt “Feniks Gost” poprilična je misterija. Nije otkriveno ništa o tomu kakve će mu biti mogućnosti, ne zna se kako će ga se lansirati, koliki mu je dolet kao ni čime će biti naoružan.

Objavljene su tek informacije u tragovima. Dosad ih je Ukrajini donirano 120, a razvilo ih je američko vazduhoplovstvo. Neimenovani visoki zvaničnik Pentagona rekao je da će “pružati snažnu taktičku potporu, poput Switchbladea”. Dodao je i kako ne može govoriti o detaljima jer su oni vojna tajna ali “uveravam vas, vrlo su delotvorni”.

Na temelju te izjave da se zaključiti da će “Duh” biti lagan, opremljen kamerom i eksplozivnim sredstvom. Bit će to strateško oružje koje će imati dve funkcije, izviđanje i uništavanje neprijateljskih jedinica.

Foto: Printscreen

Zvaničnik Pentagona je u ponedeljak rekao kako je letelica razvijana i pre rata u Ukrajini.

– Shvatili smo da bi tehnologija koju razvijamo u brojnim programima mogla biti od pomoći Ukrajini – rečeno je.

Potvrdio je to i portparol Pentagona Džon Kirbi rekavši kako su ove letelice “vrlo bliske onome što je Ukrajina sada potrebno za borbu s ruskim snagama”.

Portal navodi i kako je u Ukrajini trenutno petina tih letelica i da se radi na obuci za njihovo korištenje. Samo tokom jučerašnjeg dana, dodaju, dvadeset vojnika krenulo je na obuku.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Jutarnji list

Komentari (4)

Ostavite komentar