PUTIN PRIZNAJE KOSOVO: Predsednik Rusije zabio nož u leđa Srbiji i srpskom narodu

Stručnjak za bezbednost Ilija Životić smatra da su Putinovim govorom o Kosovu i Metohiji konačno pale maske

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/Kremlin Pool Photo via AP

Konačno su pale maske! Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavom da se samoopredeljenje i nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) temelje na kosovskom presedanu faktički priznao samostalnost i nezavisnost tzv. Kosova.

Putin je, naime, na sastanku s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom napravio analogiju između samoproglašenih DNR i LNR i Kosova.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Lično sam pročitao sva dokumenta Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu. Dobro se sećam odluke tog suda, koja kaže da u ostvarivanju prava na samoopredeljenje određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da traži dozvolu da proglasi suverenitet od centralnih vlasti zemlje. To je rečeno za Kosovo, a ovo je odluka međunarodnog suda. I ovu odluku su svi podržali – rekao je Putin. Gutereš mu je na to odgovorio da Ujedinjene nacije nisu priznale nezavisno Kosovo, na šta je šef Ruske Federacije rekao da je bitna odluka Međunarodnog suda pravde.

– Ali Ujedinjene nacije nisu priznale Kosovo – naglasio je generalni sekretar, dok je Putin kratko izustio da “Tribunal jeste”. Da je ova razmena stavova Putinovo praktično priznanje Kosova izvan granica Srbije, smatra nekadašnji diplomata Srećko Đukić, ali i drugi sagovornici Objektiva.

FAKTIČKI PRIZNAJE

– Faktički, Putin je izjavio da priznaje samostalnost i nezavisnost Kosova i sve što je Kosovo sa svojim sponzorima za to učinilo – smatra Đukić, koji je nekoliko godina bio srpski ambasador u Minsku, a sada je član Foruma za međunarodne odnose. Presedan se, kako je naveo, priznaje kao deo međunarodnog prava, a ovim iznetim faktima treba dodati da se ruska strana 2008. pozivala na kosovski presedan u slučaju proglašenja nezavisnosti i priznavanja Južne Osetije i Abhazije od strane Moskve.

– Ovim potezom Moskva je učinila verovatno odlučujući korak u priznavanju Kosova i svakako u olakšavanju pozicije za njegovo rešavanje Vašingtonu i celom Zapadu – poručio je srpski diplomata.

BILO OČEKIVANO

Na Putinovu izjavu slično gleda i spoljnopolitički analitičar Jakša Šćekić.

– To se moglo očekivati, trgovina DNL i LNR za Kosovo, Vladimir Putin tačno radi ono što je Zapad radio Srbiji za Kosovo, tako da Srbija u Rusiji više nema saveznika za očuvanje Kosova – ističe Šćekić za naš list.

POTKUSURIVANjE SA ZAPADOM

Programski direktor Centra za stratešku analizu Darko Obradović za Objektiv tumači da je iskazani Putinov stav definitivna tačka na priče o ruskom vetu kada je reč o prijemu Kosova u UN.

– Od 2014. bilo je jasno da će Rusija koristiti nerešeno kosovsko pitanje kao vid kusura u svojim pregovorima sa Zapadom po pitanju Krima, Luganska i Donbasa. Kosovo nikada nije bilo iskrena namera Rusa da pomognu Srbiji, već isključivo čekanje prilike da se kosovski presedan iskoristi za mnoge ruske aspiracije. Kako je moskovski Savet za međunarodne poslove nedavno napisao studiju o tome kako bi Kosovo trebalo trampiti za Lugansk i Donjeck, postalo je potpuno jasno da velike sile ne mogu biti zaštitnice interesa malih država, već ih samo mogu koristiti koliko je to potrebno u međunarodnoj areni – navodi Obradović.

TREBA BITI IMUN NA RUSOFILIJU

Stručnjak za bezbednost Ilija Životić smatra da su ovim činom konačno pale maske, što je Srbiji znak da ubuduće trezvenije razmišlja o svojim interesima.

– Korišćenje zla koje se nama desilo na KiM da bi se opravdalo otimanje delova Ukrajine je klasična zloupotreba od strane Ruske Federacije. Ovim su maske pale i konačno imamo priliku da vidimo da u odnosima sa Rusijom treba razmišljati isključivo interesno kao i Moskva i ne nasedati više na proruske narative, kojima je Srbija prekrivena u medijskom prostoru. Vreme je da se u potpunosti okrenemo evropskim integracijama i omogućimo našim građanima bolji standard i postanemo konačno imuni na rusofiliju, koja je donela rat i žrtve Evropi – objašnjava Životić.

DRUGAČIJE VIĐENjE

Politički analitičar Dragomir Anđelković, međutim, drugačije sagledava novonastalu situaciju.

– Ovde se ne radi o Putinovom priznanju Kosova. Beograd je Međunarodnom sudu pravde postavio pitanje koje nije bilo dobro formulisano i dobili smo odgovor, koji Putin sada koristi, da Deklaracijom o nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo. Tadašnja vlast je postavila pitanje koje se nije pokazalo kao najpametnije, ali odgovor za nas ipak može da bude koristan. Imamo pitanje Srba na severu Kosova i pitanje Republike Srpske.

Prema ovoj deklaraciji, ako neko ima kontrolu nad teritorijom, ima pravo na referendum. Tako da za srpske interese Putinova izjava može da bude dobra, ako mi to umemo da iskoristimo – ocenjuje Anđelković za Objektiv.

PIŠE: EKIPA OBJEKTIVA

OVU I OSTALE AKTUELNE PRIČE PROČITAJTE U SUTRAŠNJEM IZDANJU OBJEKTIVA.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (86)

Ostavite komentar