“Nisam se borio”: Britanac se PREDAO Rusima u Ukrajini jer su ostali bez hrane, evo kako se brani (VIDEO)

Ejden Aslin pridružio se ukrajinskim marincima 2018. godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Twittter

Britanac koji se borio sa ukrajinskim oružanim snagama u opkoljenom gradu Marijupolju bio je primoran da se zajedno sa svojom jedinicom preda Rusima jer su ostali bez hrane i municije.

Ejden Aslin, iz Njuorka, pridružio se ukrajinskim marincima 2018. godine, ali je prijateljima i porodici rekao da on i njegovi drugovi ne mogu više da izdrže dok Rusi postepeno jačaju svoj stisak na južni lučki grad.

Aslinova majka Ang Vud rekla je za Bi-Bi-Si da je jedinica njenog sina “izdržala jednu paklenu borbu”, ali je morala da završe za dan jer “nije bilo više oružja”. U intervjuu je pozvala britanskog premijera Borisa Džonsona da pronađe način da “ukloni Putina”.

Ruske trupe od početka marta opsedaju grad na Azovskom moru. Teritorija koju kontrolišu ukrajinske snage postepeno se smanjila na nekoliko centralnih oblasti.

Aslin je tvitovao pod imenom Cossackgundi, i pošto više nije u mogućnosti to da radi, prepustio je administraciju naloga u ruke prijatelja koji će nastaviti da komentariše rat pod njegovim korisničkim imenom.

Aslin se borio za IPG sirijskih Kurda protiv Islamske države između 2015. i 2017. pre nego što se preselio u Ukrajinu. Prijatelj Brenan Filips je rekao da Aslin “ne može da izađe i ne može da uzvrati” i dodao “Siguran sam da kad bi im ostao metak, ispalili bi ga”. U video snimku snimljenom u februaru pre rata, Aslin je rekao da je “prvobitno želeo da bude policajac”, ali je odlučio da se pridruži u borbi protiv Islamske države kako ne bi “sedeo ovde i žalio se na sve, već da uradi nešto povodom toga” i da je prepoznao da rat sa Rusijom može značiti “mnogo nas će umreti ili biti ozbiljno povređeno”.

U objavi na Fejsbuku u ponedeljak, poslednji ukrajinski vojnici koji brane Mariupolj rekli su da im je “nestalo municije” i da očekuju da će vrlo brzo biti ubijeni ili zarobljeni.

– Bombardovani smo iz aviona i gađani iz artiljerije i tenkova. Radili smo sve što je bilo moguće i nemoguće. Ali svaki resurs ima potencijal da ponestane – rekla je 36. brigada.

Na Tviter nalogu UkraineMaps nalazi se deo intervjua sa Aslinom u kojem se brani da se nije borio.

 

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (16)

  1. Klasicna engleska njuska. Kmeci ko beba sada i moli a do juce spreman da kolje u ubija ruse. Anglosaksonski parazit

    Odgovori

Ostavite komentar