Sve o akciji koja je mogla da započne TREĆI SVETSKI RAT: “Da je NATO krenuo na nas, PUCALI bi” (VIDEO)

Ove godine navršavaju se dve decenije od vojne akcije koja je digla svet na noge

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen

– Dobri su vojnici Englezi, Francuzi, Italijani, impresivno deluju američki dvometraši navežbanih mišića. Ali, nemaju oni ono što ima naš vojnik iz provincije. Ne razumeju oni šta je to „što se mora“ i kako je kada je čovek na ivici snage“. Ovako je u svojim memoarima pisao pukovnik Sergej Pavlov, koji je 1999. godine komandovao bataljonom ruskih desantnika, koji su zauzeli aerodrom Slatina.

Ove godine navršavaju se dve decenije od vojne akcije koja je digla svet na noge. Kolona je krenula iz Republike Srpske 11.juna u cik zore. Zadatak je bio da se stigne pre NATO trupa, kojima je bilo značajno bliže iz Makedonije. Ipak, 600 kilometara pređenih odgovarajućom brzinom su učinili svoje. General-pukovnik Leonid Ivašov, u to vreme načelnik glavnog odelenja međunarodne vojne saradnje Ministarstva odbrane RF objašnjava:

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Bilo je neophodno zaštititi Srbe i pokazati da se mi nećemo potčinjavati SAD, koji su se ponašali nabusito, a na sve još trebalo je i poštovati rezoluciju SB UN 1244. Znamo da Amerikanci i samu suštinu rezolucije tumače na svoj način, i da mi nismo izveli naš marš Amerikanci bi se na Kosovu samostalno rasporedili.

Kako su Ruske trupe dočekivali u administrativnom centru Kosova, prikazala je ne samo američka televizijska mreža CNN u svojoj rubrici „bez komentara“, već i na filmu „Ruski tenkovi u Prištini“ vojnog novinara Alekseja Borzenka. On ovaj dan u Prištini opisuje na sledeći način:

– Policajci su nam proverili dokumenta i rekli da naši tenkovi dolaze. Mi nismo mogli da poverujemo, a ispostavilo se da je tačno! Svi su na centralnom gradskom trgu – idite tamo, rekli su. Kad smo došli zatekli smo prazne cvetne leje i veoma mnogo ljudi koji rusku vojnu tehniku zasipaju cvećem. Došao je zapravo sasvim mali odred. Iza mene su bila dvojica Srba, koji su, kako sam shvatio, imali neke veze sa vojnim snagama. Oni su među sobom tiho govorili: vidi, malo je Rusa. Koliko ti imaš ljudi? Kod mene su četvorica, kod tebe šestorica. Daj brzo da se odvezemo na Slatinu, da zauzmemo najviše tačke oko aerodroma, da postavimo oružje i možda zaštitimo ruske trupe, ako počnu da pucaju na njih.

Zaista, u ovom maršu ruskih vojnika iz Bosne učestvovalo je manje od 200 vojnika. Uzgred, još do dolaska desantnika, obaveštajci su besprekorno odradili svoj posao,obzirom da su još pred kraj maja zauzeli aerodrom pod svoju kontrolu. Rukovodilac operacije bio je, tada još major Junus Bek Evkurov, koji je rekao: „Bilo je nas 18. Bilo je potpuno dovoljno. Sve smo zauzeli. Ali ipak tako, da niko nije ni primetio da smo zauzeli“.

Jedinica je tada dobila zadatak da, što je pre moguće, pređe više od 600 kilometara i zauzme aerodrom „Slatina“, pre dolaska NATO trupa. Na oklopnim transporterima su se vijorile ruske zastave. Širom Srbije i Kosova stanovništvo je sa radošću dočekivalo ruske padobrance, zasipajući ih cvećem.

BONUS VIDEO: 



Izvor: beograd.in

Komentari (2)

  1. I sta su uradili. Dali laznu nadu Srbima, ocistili plocice I prozore I Dali netaknut aerodrom englezima. Toliko o toj akciji.Mogli smo bar da ga srusimo....a ovako...

    Odgovori

Ostavite komentar